Möt våra kollegor – Emma och Marie-Louise, inredning

På Arqly Arbetar Emma och Marie-Louise med inredningsarkitektur. Vi passade på att ställa några frågor om hur de arbetar.

  – Vilka fördelar ser ni med att ha en inredningsarkitekt involverad tidigt i byggprocessen?
I många byggprojekt kommer inredningsarkitekten in först i slutfasen, det begränsar kraftigt möjligheten att påverka rummets slutliga utformning.

För att en byggnad ska möta alla behov, krav och förväntningar behöver hela behovsspektrumet bearbetas. Det handlar om funktion, teknik och ekonomi, men många fler kvaliteter måste tillföras för att miljön ska upplevas som meningsfull och trivsam.


  – Kan ni berätta lite om vad ni arbetar med som inredningsarkitekter?
Vi har båda har stor erfarenhet av miljöer med specifika krav som förskolor, grundskolor och gymnasieskolor, samt omvårdnadsprojekt i både större och mindre skala. Kontorsmiljöer både gällande aktivitetsbaserad och traditionell utformning samt hotell och restaurangmiljöer, kyrkor och församlingshem och många andra typer av offentliga lokaler har vi även jobbat med under åren.

Emma arbetar även som Byggnadsingenjör med framtagande av bygglovshandlingar, förfrågningsunderlag och bygghandlingar för totalentreprenader och utförandeentreprenad.

  – Hur ser ert samarbete ut med bygg- och projektledare under ett projekt?
Samarbetet mellan inredningsarkitekter och bygg- eller projektledare är avgörande för att säkerställa ett framgångsrikt genomförande av ett projekt.
Inredningsarkitekten bidrar med koncept, skisser och ritningar, medan byggledaren hanterar praktiska överväganden, budget och tidslinjer och ser även till att designen är genomförbar inom givna resurser och begränsningar.
Byggledaren kan ge feedback om materialkostnader och hållbarhet.
Under byggfasen arbetar byggledaren tillsammans med inredningsarkitekter för att säkerställa att utförandet matchar designen och att kvaliteten upprätthålls.


– Vad är er designfilosofi och hur implementerar ni den i era projekt?
Vår filosofi och förhoppning är att människor ska trivas och må bra i de miljöer vi skapar. Att få bidra till en bättre dag på jobbet eller i skolan, att få se människor trivas och prestera i våra miljöer är den stora och roliga belöningen för vårt arbete.

Vi arbetar med det praktiska och mätbara som funktion, hållbarhet, miljö och ekonomi. Men även med subtila behov som ljus, ljud, material, dofter, kontraster, akustik, rymd, färg, form och strukturer. Att väva samman alla delar är en av inredningsarkitektens viktiga uppgifter. Vi samarbetar alltid nära kunden och har flera avstämningar där vi bollar lösningar och lyssnar på önskemål innan resultatet är på plats.

.

Kontakta oss så tidigt som möjligt i projektet, tillsammans kan vi skapa miljöer där vi får se människor trivas och växa,  vi har mycket att bidra med!

– Hur säkerställer ni att designen inte bara är estetiskt tilltalande, utan också funktionell och hållbar?
Att skapa en design som är både estetiskt tilltalande, funktionell och hållbar är en balansakt. Baserat på erfarenhet känner vi till generella behov i de olika typerna av miljöer vi arbetar med men vi säkerställer också vid varje nytt projekt kundens behov och hur produkten kommer att användas och vilka funktioner som behöver tillgodoses.

Provmöbler kan beställas för att kunden ska få en realistisk bild av slutresultatet. Vi arbetar företrädesvis med Inredning av hög kvalité som är certifierad enligt Svanen, EU-blomman eller möbelfakta som värnar om miljö, kvalité och socialt ansvar.

  – Ni arbetar mycket med skolor och äldreboenden. Kan ni ge exempel på de största utmaningarna och lösningar som förbättrar dessa miljöer?
Inredningen måste vara funktionell och användarvänlig för både elever och äldre, det handlar om att skapa en miljö där människor kan röra sig säkert och bekvämt.


För äldreboenden är det viktigt att tänka på ergonomi och tillgänglighet, möbler och utrymmen måste anpassas för personer med olika behov och fysiska begränsningar. Skolor och äldreboenden är bådar platser där människor vistas under långa perioder, det är därför viktigt att skapa en god ljudmiljö, det kan innebära att välja material som minskar ljudnivån och att placera möbler och utrustning på ett sätt som minimerar buller. Inredningen
bör även, både i skolor och på äldreboenden vara estetiskt tilltalande och skapa en trivsam atmosfär.


  – Vilka är de viktigaste faktorerna att tänka på när man planerar inredning för skolor, äldreboenden, LSS-boenden och kontor?
Att ha kunskapen om varje specifikt områdes speciella behov och samtidigt väva ihop helheten är inredningsarkitektens viktiga uppgift, effektiva flöden, material anpassade för miljön, harmoniska kulörer och en god ljudmiljö är alla viktiga faktorer att beakta

  – Vilka trender ser du inom inredningsarkitektur gällande teknik och innovation som är relevanta för bygg- och projektledare att känna till?
BIM, bygginformationsmodellering, är ett digitalt verktyg som underlättar kommunikation, samarbete och projektledning, det används alltmer för att visualisera och samordna inredningsprojekt.


AI kommer sannolikt också i hög grad omfatta inredningsprojektering i framtiden och förenkla hur vi visualiserar, planerar och genomför våra idéer.


  – Har du några konkreta tips till bygg- och projektledare för att förbättra samarbetet med inredningsarkitekter?
Kontakta oss så tidigt som möjligt i projektet, tillsammans kan vi skapa miljöer där vi får se människor trivas och växa,  vi har mycket att bidra med!

Arqly växer | Dalarna

I augusti hälsar vi Tom Teneberg, Felicia Andersson och Shanti Pisto-Forsberg varmt välkomna till vårt kontor i Borlänge! I och med detta har vi 12

Läs mer