Philip Eric är byggnadskonstruktör i Norrköping och har nu jobbat hos oss i ett år. Vi passade på att ställa några frågor för att få veta lite mer om hans roll här på Arqly.
Hej Philip! Hur känns det att det gått ett år sedan du började hos oss?
Det känns kul! Under den här tiden har jag utvecklats otroligt mycket. Jag har bland annat fått vara med på några större projekt där jag kunnat utveckla min kompetens med stark support från mina kollegor.
Varför valde du att bli byggnadsingenjör och hur länge har du varit verksam i branschen?
Jag har alltid sett mig själv som en problemlösare, och jag har varit nyfiken på hur vissa saker i världen fungerar. I gymnasiet läste jag ett högskoleförberedande byggprogram, där satte sig många klossar på plats för vad jag arbeta med i framtiden. Jag har nu varit i branschen i tre år, med två år som BIM-ingenjör med inriktning inom armeringsteknik.
Har du mött några speciella utmaningar eller svårigheter under ett byggprojekt, och hur har du hanterat dessa?
En generell utmaning för en allmänkonstruktör är att man behöver kunna mycket om allt. Inget projekt är det andra likt. I varje nytt projekt kommer nya projektspecifika utmaningar uppstå. Det behöver inte vara ett problem i sig, utan det handlar snarare om att hålla en öppen dialog med beställare och övriga discipliner.
Hur ser du på hållbarhet inom bygg, och kan du själv bidra med att minska miljöpåverkan i dina projekt?
Dels så sitter jag med i en arbetsgrupp som fokuserar på miljö och hållbarhet. Just nu undersöker och testar jag digitala arbetsverktyg för att kunna göra tidiga klimatberäkningar i projekten, då det kommer ställas högre krav på hållbarhet enligt nya EU-direktiven. Utöver detta arbetar jag ständigt med att se över möjligheten att minska mängden byggmaterial i projekten. Det gäller även att hitta en bra balans mellan utnyttjandegrad, budget och miljöpåverkan.
Vilken är någon av de vanligaste missförstånden eller myterna om byggnadskonstruktion som du tänker inte stämmer?
Många kanske tänker att en byggnadskonstruktör inte behöver vara kreativ, utan bara följer standardprocedurer. Men kreativitet är viktigt då det alltid finns flera olika lösningar på problem. Det gäller att hitta den bästa med hänsyn till beställarkrav, förutsättningar och prioriteringar. Det som funkar bäst i ett projekt är inte nödvändigtvis det bästa i ett annat.
Slutligen, hur skiljer du som byggnadskonstruktör dig från andra inom branschen, och varför bör potentiella kunder välja att samarbeta med just dig och Arqly?
Om man vill sticka ut som konstruktör- då ska man våga kommunicera. Jag tror att jag har en styrka i att jag är kommunikativ, villig att testa olika lösningar och är bra på att samarbeta. Sen att vi på Arqly även har möjlighet att erbjuda helhetslösningar där vi kan inkludera byggprojektledning, arkitekturtjänster samt energi & teknik gör att man sticker ut lite extra då man har tillgång till hela byggprocessens kunskapsbas internt.
Behöver du hjälp av en konstruktör? Hör av dig till Philip Eric!