LILY – nytt forum för kvinnor i byggbranschen

Linnea Holmberg på Arqly saknade ett forum för att möta fler kvinnor inom branschen. Det blev startpunkten för LILY som är namnet på nätverket som samlar kvinnor inom bygg- och fastighetsbranschen i Norrköping med omnejd. Nedan berättar Linnéa om behovet av ett nätverk och om hur hennes initiativ har landat.

Varför startades LILY?

Jag hade en önskan att träffa fler kvinnor inom branschen. Både från bygg- och fastighetssidan. Men jag hittade inget bra forum där jag gjorde det så då bestämda jag mig för att det här får jag skapa själv! Jag fick snabbt med mig kollegorna Emelie och Tove på idén och när vi lyfte frågan internt så var responsen otroligt positiv. Vi höll den första träffen på Arqlys kontor i november 2023 och har sen dess haft fyra träffar.

Hur har intresset varit?

Intresset var stort, till och med större än jag kunnat hoppas på! Det är så många som säger “Det här har jag verkligen saknat!”. Vi har haft ett mål om 20-25 deltagare vid träffarna och vi har haft upp emot 35 personer som kommit. Det är allt ifrån förvaltare till entreprenörer och ekonomer, alla knutna till bygg- och fastighetsbranschen.

Varför finns behovet av ett nätverk för bara kvinnor?

Det är svårt att svara objektivt på om det är ett behov. Vem är det som har ett behov? Individerna eller branschen? Erfarenheten hittills är att de som kommer på träffarna tycker att det är kul, ger energi, kunskap och nya kontakter.

För branschen skulle jag personligen säga att det är ett lyft. Det finns sammanhang där man blir nedvärderad som kvinna av olika anledningar. I såna sammanhang kan det vara svårt att ta plats. Bygg- och fastighetsbranschen ska inte vara för män och “kvinnor med skinn på näsan”. Den ska vara för alla!

Hur går träffarna till?

Vi har 5 träffar per år och det är kostnadsfritt att delta. Hittills har vi varit på olika platser i Norrköping varje gång tack vare att deltagare bjudit in oss att vara hos dem vilket har varit så roligt. Det blir en stund för mingel när man kommer och sedan sitter man ner i grupper för att äta frukost eller lunch. Vi matchar grupperna för att man ska träffa både nya och gamla bekantskaper. Det är lätt att man tar med sig en kollega och pratar med den, nu pushar vi alla att mingla och det har varit väldigt uppskattat! Mot slutet är det ett kortare seminarium om något ämne. Vi har hittills lyssnat till både arkitekter och entreprenörer. Nästa träff blir i september.

Hur gör man om man är intresserad?

Vi har ett par kriterier för att delta. Man ska vara kvinna och ha minst 2 års erfarenhet av bygg- eller fastighetsbranschen. Det är först till kvarn på platserna. 

Låter det intressant så hör man av sig till mig på linnea.holmberg@arqly.se för att få inbjudningar.

Arqly växer | Dalarna

I augusti hälsar vi Tom Teneberg, Felicia Andersson och Shanti Pisto-Forsberg varmt välkomna till vårt kontor i Borlänge! I och med detta har vi 12

Läs mer