Hållbart byggande hos Arqly – Emma och Helena delar sina insikter

Hållbart byggande har blivit en allt viktigare del av bygg- och fastighetsbranschen, och på Arqly har vi två medarbetare som verkligen brinner för detta.

Helena, bygg- och projektledare och Emma, byggnadsingenjör och inredningsarkitekt har båda lång erfarenhet av att arbeta med hållbarhet i sina projekt. Här delar de sina insikter om de största utmaningarna, framtida trender och hur Arqly anpassar sig till den gröna omställningen.

Vilka är de största utmaningarna inom hållbart byggande, och hur hanterar vi dem?

Byggbranschen står inför flera utmaningar när det gäller hållbarhet. En av de mest påtagliga är att balansera materialtillgången med branschens höga klimatpåverkan. Med ett särskilt högt koldioxidavtryck (CO2e) har vi på Arqly ett ansvar att minska vår påverkan. Samtidigt gör stelbenta och ibland motsägelsefulla regelverk det svårt att navigera.

“Vi måste regelbundet mäta och följa upp klimatpåverkan genom livscykelanalyser (LCA) för att kunna ta rätt beslut och förbättra våra metoder,” förklarar Helena. Det krävs både mod och ekonomiska muskler för att investera i nya lösningar som kanske inte är kostnadseffektiva från början, men som på sikt gör stor skillnad.

Helena fortsätter att det även finns hinder i regelverket som motverkar hållbarhet: “Bruksvärdesprincipen, som försvårar renoveringar av hyresbostäder, är ett exempel. Dessutom försvårar hårt styrda detaljplaner användandet av återbrukat byggmaterial.”

Ett framstående exempel på hållbart byggande hos Arqly

Ett av de projekt där Arqly har bidragit till hållbarhet är Bergskvadraten. Där har Ströms AB gamla spinneri från 1904 omvandlats till ett modernt flerfamiljshus i Norrköpings industrilandskap. Här har vi ritat nya planlösningar med den befintliga byggnadsstommen som utgångspunkt, med målet att bevara så mycket som möjligt. Vår roll som arkitekter var att skapa hållbara lösningar genom att maximera återanvändning och minimera behovet av rivning. Genom att kombinera historia med hållbarhet visar vi hur återbruk kan vara både kostnadseffektivt och kulturbevarande.

Viktiga hållbara byggtrender för framtiden

Både Emma och Helena ser flera viktiga trender inom hållbart byggande som kommer att forma framtiden:

  • Bevarande av befintliga byggnader: Byggnader uppförda med gedigna material kommer att bli mer värdefulla, och det kommer att bli mer lönsamt att bevara och underhålla dem än att bygga nytt.
  • Livscykelperspektiv: Att arbeta med ett livscykelperspektiv blir avgörande för framtida projekt. Vi måste fokusera på cirkularitet, där demontering och återbruk ersätter rivning.
  • Traditionella lösningar med modern teknik: En annan viktig trend är att traditionella lösningar för inomhusklimat, som naturlig ventilation och solavskärmning, kommer att spela en större roll, särskilt med hjälp av AI och modern teknik.
  • Återbrukshubbar och materialmarknad: Andelen byggmaterial som återbrukas ökar stadigt och vi ser en framtid där andrahandsmarknaden för material blir den primära källan för inköp, särskilt vid mindre ombyggnationer och inredningsprojekt. Vi måste bli bättre på att se dessa material som resurser snarare än avfall.